Vlna

Vlna

V nasledujúcich týždňoch sa budeme v našej rubrike venovanej dejinám odievania – venovať vlne. Vlna je najprirodzenejší a najdostupnejší prírodný materiál na výrobu pletacích priadzí. Popri bavlne je najčastejšie používaným materiálom v textilnom priemysle a obecne je jedným z najstarších materiálov, aký ľudstvo využíva pri výrobe oblečenia. O tom kedy si ľudia vlnu všimli a začali uvažovať o jej spracovaní sa Martina Vašková rozprávala s etnografkou Baníckeho múzea v Rožňave – Barborou Šumskou.

70_sukien_vlna_1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ovce človeku poskytujú 3 základné suroviny – mlieko, mäso a vlnu. A práve o vlne dnes budeme hovoriť. Už po stáročia sa využíva najmä pri výrobe odevov ako sú zimné kabáty, svetre, obleky, ale napríklad aj pri výrobe hrejivých prikrývok. Je to prírodné vlákno, ktoré sa najčastejšie získava z rúna oviec. Pred týždňom sme v našej odevnej rubrike hovorili o tom, kedy začal človek využívať vlnu na výrobu odevu. A dnes sa dozviete, aká dlhá je cesta od ovečky na salaši až po vlnený sveter. Martina Vašková sa o tom rozprávala s etnografkou Baníckeho múzea v Rožňave Barbarou Šumskou.

70_sukien_vlna_2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Väčšina z nás to pozná už len z filmov a rozprávok – vretená a kolovrátky. Pred týždňom sme hovorili, že pred spracovaním vlny - či už na pradenie, plstenie, alebo tkanie, bolo potrebné vlnu rozvoľniť, aby sa s ňou ľahšie manipulovalo. Poslúžili buď prsty, alebo náradie na česanie – česačky, krample a hrebene. V dnešnej časti sa pozrieme práve na spomínané spôsoby spracovania vlny. Ako sa kedy plstilo, priadlo a tkalo – sa dozviete z rozhovoru Martiny Vaškovej a etnografky Baníckeho múzea v Rožňave – Barbory Šumskej.

70_sukien_vlna_3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V ostatných týždňoch sa v našej rubrike venovanej dejinám módy a odievania – venujeme spracovaniu vlny. Dnes budeme hovoriť o vlnenom súkne. Je to látka, ktorá na prvý pohľad pôsobí robustne a odolne, ale zároveň je jemná a príjemná na dotyk. Ako súkno vyrábali naši predkovia a aké odevy z neho šili - sa dozviete z rozhovoru Martiny Vaškovej a etnografky Baníckeho múzea v Rožňave – Barbory Šumskej.

70_sukien_vlna_4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes zavŕšime naše rozprávanie o spracovaní vlny. Hneď po tom, ako ľudia odhodili kožušiny a figové listy, začala základ prvých zložitejších odevov tvoriť práve vlna. Počas chladných nocí nás zahrieva už viac ako 12 tisíc rokov a ani po tak dlhej dobe nie je rozhodne na ústupe. Jej unikátne vlastnosti totiž dodnes nedokáže nahradiť žiadny iný rastlinný ani syntetický materiál. Navyše okrem vlny oviec a kôz dnes vieme spracovať aj vlnu králikov, či lám. Martina Vašková sa v rozhovore s etnografkou Barborou Šumskou z Baníckeho múzea v Rožňave pozrela na tie najrozšírenejšie druhy vlny.

70_sukien_vlna_5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame