Múzeum v Betliari

Múzeum v Betliari

Nasledujúcich 5 týždňov budeme chodiť po izbách kaštieľa Betliar, aby sme odhalili jeho poklady a nebudú to tie chronicky známe! Najskôr sa pozrime čo všetko patrí pod hlavičku Múzea Betliar. Jeho riaditeľky sa pýtala Jana Pataráková:

Poklady Betliar 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ak ste už niekedy absolvovali prehliadku kaštieľa Betliar, určite aj vám sprievodcovia ukazovali exotické i miestne lovecké trofeje, ktoré ulovili Andrássyovci. V Múzeu nechýba ani zbierka zbraní z najrôznejších kútov sveta, a tak budeme dnešné poklady s Janou Patarákovou hľadať práve medzi nimi.

Poklady Betliar 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K bohatstvu šľachtických sídel niekedy patrili aj bohato vybavené knižnice. Tá Andrássyovská bola pýchou rodiny a dodnes vydáva nové a nové svedectvá. Jana Pataráková sa na jeden z objavov pýtala:

Poklady Betliar 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po šľachticoch z rodu Andrássy sa zachovali aj rodinné fotoalbumy a to aj v Betliari aj na Krásnej Hôrke. No nielen dokumenty ich spoločenského života, ale aj vzácne, priam jedinečné portréty. Jana Pataráková sa na dva z nich pýtala:

Poklady Betliar 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To, aby sa zachovali šaty, obrusy, či dokonca posteľné obliečky z pozostalosti bývalých majiteľov šľachtických sídiel je skôr vzácna výnimka. Kaštieľ Betliar a Hrad Krásna Hôrka sú práve takou výnimkou, a tak dnešné poklady Múzea Betliar vyberieme práve zo skrine s oblečením. Jana Pataráková sa na nich pýtala:

Poklady Betliar 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame