Aktuálne podoby pomoci Ukrajine

Aktuálne podoby pomoci Ukrajine

Koncom februára sme si pripomenuli dva roky od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine. V tomto kontexte sme pre vás pripravili sériu príspevkov, v ktorých chceme zreflektovať vplyv vojny na tamojšie obyvateľstvo a zároveň aj dva roky humanitárnej pomoci pre nášho východného suseda. Hoci solidarita s ukrajinskými utečencami na Slovensku slabne, stále tu pôsobí dosť charitatívnych a humanitárnych organizácií, ktoré sa vytrvalo angažujú v pomoci priamo na Ukrajine, ale aj v podpore a integrácii odídencov do našej spoločnosti. Danuša Reginová sa o aktuálnych formách pomoci rozpráva s Laurou Dittel z Karpatskej nadácie v Košiciach.

Pomoc Ukrajine 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


U našich východných susedov prebieha už dva roky vojna, ktorá sa začala priamym útokom Ruskej federácie na Ukrajinu. Od začiatku konfliktu mieria raketové útoky do civilných oblastí, na školy, nemocnice a obytné domy. Ničenie infraštruktúry na Ukrajine spôsobuje problémy so zásobovaním základných tovarov, poskytovaním zdravotnej starostlivosti a zabezpečovaním náhradného bývania. Náročné podmienky sú v oblasti bojovej línie, v pohraničných lokalitách a tiež vo vnútri krajiny, kde prichádza množstvo vysídlených ľudí. V súčasnosti je ich už viac ako 4 milióny, z toho takmer milión detí, ktoré zažívajú dva roky násilia, izolácie, aj stratu blízkych. Mnohé sú odkázané na pomoc humanitárnych pracovníkov a dobrovoľníkov. Danuša Reginová oslovila fyzioterapeutku Zuzanu Cascino, ktorá na Ukrajine pomáha práve sirotám a hendikepovaným deťom.

Pomoc Ukrajine 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Záujem verejnosti a množstvo pomoci po dvoch rokoch vojny u našich východných susedov klesá, no sú organizácie a charity, ktoré to stále nevzdali. Mnohé naďalej dodávajú humanitárnu pomoc ľuďom v núdzi priamo na Ukrajine. Ďalší aktivisti sa vytrvalo angažujú v pomoci odídencom, ktorí ušli pred vojnou na Slovensko. Jedným z nich je aj Lukáš Belej z Dobrovoľného hasičského zboru mesta Prešov, ktorý je zároveň koordinátorom pomoci pre organizáciu Pomôžme prežiť Ukrajine . Ako sa dozvedela Danuša Reginová, na hranici vo Vyšnom Nemeckom pôsobil ako dobrovoľník od prvých dní utečeneckej krízy ...

Pomoc Ukrajine 3.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dva roky po začiatku vojny u našich východných susedov označil Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov situáciu na Ukrajine za „veľmi vážnu“ a upozornil, že dodávky humanitárnej pomoci do tejto oblasti sa značne spomaľujú. Organizácia spojených národov zároveň odhaduje, že humanitárnu pomoc potrebuje v napadnutej krajine viac ako 14 a pol milióna ľudí, čo je asi 40 percent obyvateľov. Z krajiny už odišlo kvôli vojne vyše šesť miliónov ľudí. Najviac utečencov prijali Nemecko, Poľsko a Česko. Slovensko doteraz poskytlo dočasné útočisko takmer 117 000 ľuďom z Ukrajiny, medzi ktorými sú najmä deti, matky a iné zraniteľné skupiny. O ich podpore a začleňovaní do našej spoločnosti bude reč v záverečnom príspevku tohto-týždňového cyklu, ktorý pripravila Danuša Reginová.

Pomoc Ukrajine 4.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame